Herbestemming Zand- en Zoutbunker Hilversum

Opdrachtgever: de Rifwachter
Programma: winkel, kantoor, kantine, mini-theater
Bijzonderheden: contrast en integratie oud/ nieuw, glas
Ontwerp: 2002
Realisatie: 2003

Dit unieke (rijks) monument uit 1945, ontworpen door W.M. Dudok, is opgenomen in een steile helling van het Oude Havenpark te Hilversum. In dit ‘slimme’ gebouw werd zand en zout via speciale dakopeningen (op straatniveau) aangevoerd en afgevoerd onder de silo’s 15 m lager op parkniveau. Na een complex vergunningentraject is het exterieur ongewijzigd en geheel gerestaureerd. De nieuwe (aquarium) functie is aan de buitenzijde herkenbaar door de patrijspoorten met daarachter vissen als in een ‘levend’ schilderij. De nieuwe vijverpartij beschermt het gebouw op natuurlijke wijze. In de zware betonstructuur zijn tientallen sparingen gemaakt voor een heldere routing en maken de bijzondere ruimtelijke ervaring van de gebogen plattegrond met het ‘hangende silolandschap’ mogelijk.

De herbestemming geeft een grote omgevingsimpuls. Het gebouw toont zijn ‘geheimen’ nu aan de bezoeker en biedt een onverwachte en spannende symbiose en ruimtelijke ervaring tussen oud en nieuw.